Od dwóch miesięcy zajmujemy się sprawą restauracji przy Rynku Głównym w Krakowie, która nie wypłaca swoich pracowników. Szacujemy, że poszkodowanych jest ok. 20 osób. Pracodawca zatrudniał zazwyczaj na umowie zlecenia [nielegalnej z powodu występowania stosunku pracy], nie wypłacał pieniędzy na czas, a w końcu przestał je wypłacać w ogóle. Większość pracowników zaprzestała pracy w związku z brakiem pensji, obecnie właściciel restauracji dalej zwleka z zapłatą, jednak nie przeszkadza mu to w poszukiwaniu nowych osób, które może wykorzystać. W oczy rzuca się to, że pracodawca ewidentnie celuje w zatrudnienie osób z Ukrainy, prawdopodobnie uważając, że takiego pracownika łatwiej wykorzystać. Na szczęście, pracownicy zakładu gastronomicznego zgłosili się po pomoc do UHR. Jedną z osób jest Yana, uchodźczyni z Ukrainy.
Yana przyjechała do Polski 17 marca, pochodzi z Odessy. W domu pracowała jako radczyni prawna. W Polsce została zatrudniona na stanowisku pomocy kuchennej we wspomnianej restauracji w Krakowie, ale niestety szef przestał płacić swoim pracownikom. Była to jej pierwsza praca w Polsce, po ucieczce przed wojną.
W grupie pracowników wyróżnia się odwagą i chęcią pomocy innym uchodźcom, zwłaszcza kobietom, które mogą zostać oszukane przez pracodawców. Chce ostrzec wszystkich, którzy mogą pracować w tej restauracji, ponieważ wielu pracowników nie otrzymało wypłat od miesięcy, a zatrzymywanie wypłat najprawdopodobniej jest sposobem biznesowym na zarobek właścicieli. Yana nie jest mężatką, nie ma dzieci, mieszka w Krakowie sama. Jest młodą kobietą, która uczy się polskiego, aby zwiększyć swoje szanse na znalezienie pracy w Polsce. Marzy o tym, by znów pracować jako prawniczka, tak jak w domu. Jeśli chodzi o to, co robi, by walczyć o swoje prawa, sama napisała skargę do Państwowej Inspekcji Pracy, mimo że nie mówi zbyt dobrze po polsku i przyjechała tu zaledwie 4 miesiące temu! Jest też na tyle odważna, że o problemie swojego byłego miejsca pracy mówi wprost w Internecie, gdzie ostrzega innych pracowników lokalnej gastronomii.